Rusya Transit Vize

Rusya Federasyonu, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren umuma mahsus pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik adı geçen 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma’nın yürürlüğünü kısmen durdurmaktadır.

Yürürlükteki Rusya mevzuatı uyarınca bu tarihten itibaren söz konusu vatandaşlar, Rusya Federasyonu diplomatik yada konsolosluk temsilciliklerinin birinde Rus vizesini almalıdırlar.

Rusya Vize işlemlerinde her meslek grubu aynı evrakları ibraz etmelidir.

 

Rusya Vize Danışmanlığı

 

Bir girişli Transit vize, diğer ülke ve diğer ülke vatandaşlarına10 günlük süre için (karayolu taşıtı veya tren ile) veya 3 günlük süreyle (uçak ile) Rusya Federasyonu topraklarından transit olarak geçmek isteyen Rusya Federasyonundan çıkışı için yolcu biletlerinin, güzergah üzerinde gideceği ülke veya varış ülkesi için geçerli vizenin bulunması, veya bu ülke pasaportunun olması durumunda verilir.

Rusya Federasyonu topraklarından varacağı ülkeye kadar binek otomobil veya yük aracı ile yolculuk yapan yabancı vatandaşa en kısa güzergah üzerinden geçiş yapabilmesi için gerekli olan süre kadar transit vize verilir (fakat bu süre 10 günü geçemez). Bu durumda vize süresi günde(24 saat içerisinde) tahmini olarak aracın 500 km geçeceği hesaplanarak verilir.

İki girişli transit vizenin süresi bir ayı geçemez. Eğer yabancı vatandaşın Rusya’dan transit geçerek üçüncü bir ülkeye gitmesi, sonra da Rusya’dan bir ayı geçebilecek sürede geri dönmesi gerektiğinde, bir girişli transit vize almalı, ikinci transit vizeyi ise yabancı vatandaşın ilk gittiği ülkedeki Rus konsolosluğundan almalıdır. Rusya Federasyonu topraklarından iniş yapmadan havayolu ile geçen yabancı turistin transit vize almasına gerek yoktur. 

Uluslararası havayolları ile Rusya Federasyonunu topraklarındaki aynı havalimanına iniş yaparak başka bir uçağa aktarma yapan yabancı vatandaş (bu havalimanında transit bölgenin bulunması halinde) ve varış yeri ülkesine giriş yapması için gerekli şekilde düzenlenen belgelerinin ve uçuş tarihini tasdik eden uçak biletlerinin bulunması halinde, aktarma yapılan Rusya’daki havalimanında geliş tarihinden 24 saat süreyle transit vizeye ihtiyaç duyulmaz.

Transit bölgeden çıkılması durumunda transit vizenin alınması şarttır.

 

Transit vize başvurusu için gerekli evraklar

1. Vize bitim tarihinden itibaren en az geçerliliği olan pasaport
2. İki adet arka fon beyaz orijinal fotoğraf
3. Transit  geçiş  yapılacak ülkeye seyahat edileceğini gösteren uçak bileti

Bu hususa dikkat ediniz! Rusya Federasyonu ile Beyaz Rusya ve Kazakistan arasında Gümrük birliği anlaşması yürürlüğe girmesinden sonra bu ülkeler arasındaki tüm uçuşlar iç uçuşlar olarak kabul edilecek.  Böylece, sınır ve pasaport kontrolü ülkelerden yalnızca birinde yapılmalıdır. Bu nedenle, Beyaz Rusya ve Kazakistan’a seyahat eden yolcular Rusya üzerinden aktarmalı geçtikleri zaman transit vize almaları zorunludur.