Rusya Büyükelçiliği, Rusya Vizesi

Rusya’ya seyahat edecek Yeşil ve Gri pasaport hamilleri de 01.04.2016 tarihinden itibaren Ülkeye giriş esnasında vize almaları gerekmektedir.


Rusya'ya vize var mı ?

Rusya Federasyonu, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında imzalanan karşılıklı iki ülkenin seyahatlerindeki usullere dair anlaşmanın yürürlüğünü kısmen durdurma kararı almıştır. Bu kararla birlikte Rusya Bordo çipli (normal) pasaport sahibi Türk vatandaşlarına tekrar vize uygulamaya başlamıştır.

Rusya vizesinin tekrar kaldırıldığına dair bir çok söylenti olmasına rağmen, Rusya'nın Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulaması halen devam etmektedir yani Rusya vizesi kalkmamıştır. 

Yürürlüğe giren bu karar sebebiyle Rusya Federasyonu Türk vatandaşları Rusya vize başvurularını yetkili vize başvuru merkezleri aracılığıyla kabul etmektedir. Firmamız Rusya Büyükelçiliği'ne sizin adınıza vize başvurunuzu ve takibini yapma yetkisine sahiptir.

Söz konusu tedbir, Rusya sınırları içinde geçici ya da sürekli ikamet izni bulunan, özel ve hizmet pasaportu sahibi olan, Türkiye Cumhuriyeti diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerine çalışmaya gönderilen geçerli özel ve hizmet pasaportu sahipleri ile özel, hizmet ve umuma mahsus pasaport sahibi olan aile fertleri, gemi jurnalı veya onun ekstresine istinaden giriş yapmak sureti ile gemici cüzdanı sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Rusya Federasyonu’nda kalış süresince kimliğini kaybetmiş ve Türkiye Cumhuriyeti diplomatik veya konsolosluk temsilciliğinde seyahat belgesi veya geçici pasaportu temin etmiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanmayacaktır.

Anlaşma’nın 1.maddesi gereğince 1 Ocak 2016 tarihine kadar Rusya Federasyonu’na giriş yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Rusya Federasyonu’nun topraklarında kalış süresinin giriş tarihinden itibaren 30 günü aşmaması koşuluyla geçerli kimlik ile vizesiz olarak Rusya Federasyonu’nda bulunabilecek ve çıkış yapabileceklerdir.

 

Rusya Vize Başvurularında Dikkat Edilecek Önemli Uyarılar

1. Bordo çipli ( normal ) Yeşil ( hususi ) Gri ( hizmet ) pasaportlara vize uygulanmaktadır. Siyah diplomatik pasaportların tamamına 30 güne kadar vize uygulanmamaktadır.
2. Pasaportunuzun vize bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerlilik süresi olması gerekmektedir.
3. Geçerli Rusya vizenizin bulunmasına rağmen gümrük kapısında gerçek otel ve gidiş dönüş uçak biletinizi ibraz etmeniz gerekebilmektedir.
4. 30 günün üzerinde yapılacak seyahatler için alınacak teknik veya Business vizelerin orijinal davetiyelerin Rusya Dışişleri Bakanlığından çıkış süresinin minimum 12 iş günü ( 90 günlük davetiye ) maksimum 25 iş günü ( 364 günlük davetiye ) çıkış süreleri dikkate alındığında seyahatinizden en az 35 gün önce firmamıza başvurmanız önemle rica olunur.
5. Firmamız Rusya Büyükelçiliği Akreditasyonlu ( Kayıtlı ) firması olduğundan sizlerin adına rusya vizesi müracaatı yapmaya ve vize almaya tam yetkilidir.
6. Rusya Büyükelçiliği randevu sistemiyle çalışmamaktadır ve rusya vize başvurularında bölge ayrımı bulunmamaktadır.
7. Express vize uygulaması bulunmaktadır. Express işlem ( 1 iş günü ) Normal işlem 4 iş günü

 

 

Rusya vizesi kaç girişli olmalı?

Bir girişli vize: Rusya Federasyonu'nu ziyaret etmek isteyen kişilere sadece 1 giriş ve 1 çıkış hakkı sağlamaktadır.

İki girişli vize: Rusya Federasyonu'nu ziyaret etmek isteyen kişilere sadece 2 giriş ve 2 çıkış hakkı sağlamaktadır.

Çok girişli vize: Rusya Federasyonu'nu ziyaret etmek isteyen kişilere en az iki ve daha fazla ziyaret etmek hakkı sağlamaktadır.

Çok girişli vize ile yabancı ülke vatandaşları Rusya Federasyonu'nda her 180 günde en fazla 90 gün (toplamda veya aralıksız) kalma hakkına sahiptir. Çok girişli vize ile Avrupa Birliği vatandaşları, Anlaşma katılımcısı olanlar, Rusya Federasyonunda her 180 günde en fazla 90 gün (toplamda veya aralıksız) kalma hakkına sahiptir.

Bu kuralın ihlali durumunda yürürlükte olan Rusya Federasyonu mevzuatına uygun olarak Rusya’ya giriş hakkı yasaklanabilir.

Rusya’ da 3 aydan fazla kalmayı planlayan yabancı ülke vatandaşlarının Rusya Federasyonu'nda geçici kalma ya da ikamet izni başvurusunda bulunabilmeleri için giriş amaçlarına uygun olarak işçi ve ya öğrenci vizesi almaları gerekmektedir.