Rusya Büyükelçilik, Rusya Vizesi

Rusya’ya seyahat edecek Yeşil ve Gri pasaport hamilleri de 01.04.2016 tarihinden itibaren Ülkeye giriş esnasında vize almaları gerekmektedir.


Rusya Vizesi Hakkında Önemli Duyuru !

Rusya Federasyonu, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren umuma mahsus pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik adı geçen 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma’nın yürürlüğünü kısmen durdurmaktadır.

Yürürlükteki Rusya mevzuatı uyarınca bu tarihten itibaren söz konusu vatandaşlar, Rusya Federasyonu diplomatik yada konsolosluk temsilciliklerinin birinde Rusya vizesini almalıdırlar.

Söz konusu tedbir, Rusya Federasyonu hudutları dahilinde geçici ikamet izni veya daimi ikamet izni bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, özel ve hizmet pasaportu sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Rusya Federasyonu hudutları dahilinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerine çalışmaya gönderilen geçerli özel ve hizmet pasaportu sahipleri ile özel, hizmet ve umuma mahsus pasaport sahibi olan aile fertleri, gemi jurnalı veya onun ekstresine istinaden giriş yapmak sureti ile gemici cüzdanı sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Rusya Federasyonu’nda kalış süresince kimliğini kaybetmiş ve Türkiye Cumhuriyeti diplomatik veya konsolosluk temsilciliğinde seyahat belgesi veya geçici pasaportu temin etmiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanmayacaktır.

Anlaşma’nın 1.maddesi gereğince 1 Ocak 2016 tarihine kadar Rusya Federasyonu’na giriş yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Rusya Federasyonu’nun topraklarında kalış süresinin giriş tarihinden itibaren 30 günü aşmaması koşuluyla geçerli kimlik ile vizesiz olarak Rusya Federasyonu’nda bulunabilecek ve çıkış yapabileceklerdir.

 

Rusya Vize Başvurularında Dikkat Edilecek Önemli Uyarılar

1. Bordo çipli ( normal ) Yeşil ( hususi ) Gri ( hizmet ) pasaportlara vize uygulanmaktadır. Siyah diplomatik pasaportların tamamına 30 güne kadar vize uygulanmamaktadır.
2. Pasaportunuzun vize bitim tarihinden itibaren en az 6 ay geçerlilik süresi olması gerekmektedir.
3. Geçerli Rusya vizenizin bulunmasına rağmen gümrük kapısında gerçek otel ve gidiş dönüş uçak biletinizi ibraz etmeniz gerekebilmektedir.
4. 30 günün üzerinde yapılacak seyahatler için alınacak teknik veya Business vizelerin orijinal davetiyelerin Rusya Dışişleri Bakanlığından çıkış süresinin minimum 12 iş günü ( 90 günlük davetiye ) maksimum 25 iş günü ( 364 günlük davetiye ) çıkış süreleri dikkate alındığında seyahatinizden en az 35 gün önce firmamıza başvurmanız önemle rica olunur.
5. Firmamız Rusya Büyükelçiliği Akreditasyonlu ( Kayıtlı ) firması olduğundan sizlerin adına rusya vizesi müracaatı yapmaya ve vize almaya tam yetkilidir.
6. Rusya Büyükelçiliği randevu sistemiyle çalışmamaktadır ve rusya vize başvurularında bölge ayrımı bulunmamaktadır.
7. Express vize uygulaması bulunmaktadır. Express işlem ( 1 iş günü ) Normal işlem 4 iş günü

 

 

Vizenin kaç girişli olmasına dair bilgi

Bir girişli vize: RF ziyaret etmek isteyen vatandaşlara, Rusya Federasyonuna sadece 1 sefer giriş ve 1 sefer çıkış hakkı sağlar.

İki girişli vize: RF ziyaret etmek isteyen vatandaşlara, Rusya Federasyonuna sadece 2 sefer giriş ve 2 sefer çıkış hakkı sağlar.

Çok girişli vize: RF ziyaret etmek isteyen vatandaşlara en az iki ve daha fazla Rusya Federasyonunu ziyaret etmek hakkı veriyor.

Çok girişli vize ile yabancı ülke vatandaşları Rusya Federasyonunda her 180 günde en fazla 90 gün (toplamda veya aralıksız) kalma hakkına sahiptir. Çok girişli vize ile Avrupa Birliği vatandaşları, Anlaşma katılımcısı olanlar, Rusya Federasyonunda her 180 günde en fazla 90 gün (toplamda veya aralıksız) kalma hakkına sahiptir.

Bu kuralın ihlali durumunda yürürlükte olan Rusya Federasyonu mevzuatına uygun olarak Rusya’ya giriş hakkı yasaklana bilir.

Rusya’ da 3 aydan fazla kalmayı planlayan yabancı ülke vatandaşlarının Rusya Federasyonunda geçici kalma ya da ikamet izni başvurusunda buluna bilmeleri için giriş amaçlarına uygun olarak işçi ve ya öğrenci vizesi almaları gereklidir.